רוצים לנבא את עתיד הדמוקרטיה הישראלית? ללמוד על שחיתות פוליטית ולהבין מה בין דמוקרטיה לבין אלימות, אושר ופערים כלכליים? דווקא בתקופה רגישה זו ישנה חשיבות רבה להצטרף לתוכנית אשר מקנה כלים להבנת הדמוקרטיה בישראל ובה בעת מפתחת כישורי מנהיגות, ותומכת במעורבות פוליטית וחברתית. התכנית מאפשרת גישה לתחום מחקר חדש ומתפתח לכל המתעניינים במחלוקות הפוליטיות, החברתיות והמשפטיות הרבות המלוות את חיינו.
בין השאר עוסקת התכנית במשטר הדמוקרטי, יסודותיו התיאורטיים, תולדותיו, במופעיו במדינות השונות. לצד זאת עוסקת התכנית בכל התחומים הקשורים לקידום הדמוקרטיה כולל הוראה, מעניקה כלים עיוניים ומעשיים להתמודד עם חולשותיה של הדמוקרטיה, וקושרת בין תיאורה למעשה, וכמובן, מרחיבה אופקים ומפתחת חשיבה ביקורתית ועצמאית. תוכנית הלימודים שמה דגש על נושאים היסטוריים, חברתיים, תקשורתיים וכלכליים המשיקים לתחום הדמוקרטיה.
התואר מתאים לאנשים עובדים, נמשך שנה אחת בלבד ומרוכז ליום לימודים אחד בשבוע (חמישי).
התואר כולל הרצאות של מרצים אורחים, סרטים דוקומנטריים וכן סיורים לימודיים שמטרתם לאפשר לסטודנטים מפגש חוויתי ובלתי אמצעי עם הנושאים שנלמדים בקורסים, ועם דמויות מפתח בהן דנים בשיעורים.
תנאי קבלה
בעלי תואר בוגר ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ או בחו"ל, שהשיגו ציון סופי של 80 לפחות. כמו כן, מועמדותם של בעלי ממוצע 76 תישקל ע"י וועדת קבלה חוגית.
מועמדים לתכנית שלא למדו מדעי המדינה במסגרת לימודיהם לתואר ראשון, יחויבו ללמוד קורס השלמה - מבוא למדעי המדינה. על המועמדים להשיג ציון 80 לפחות בקורס זה כתנאי לקבלתם כתלמידים מן המניין לתואר שני בתכנית ללימודי דמוקרטיה.
מועמדים שאינם עומדים בתנאים אלו – יופנו לוועדת חריגים. יש לפנות אל רכזת התוכנית.
*קורסי הלימוד
הקורסים בתוכנית עוסקים בנושאים כגון גישות ואסכולות, ישראל 2025, סוגיות ליבה בחברה ובפוליטיקה בישראל, סדנת מחקר, אתיקה ופוליטיקה, ממלכתיות, שירות ציבורי ודמוקרטיה, אתגרי המוסדות הדמוקרטיים, משפט חוקתי ודמוקרטיה, סוגיות נבחרות בדמוקרטיה האמריקאית, ניתוח נייר מדיניות.
*קורסי הלימוד בתוכנית יכולים להשתנות.
למידע נוסף פנו אלינו:
מירי פיינרמן אשובה
טלפון: 04-8240019 מייל
חדר: 4004 ג
התואר השני בלימודי דמוקרטיה מציע תכנית לימודים בנושא מתפתח ורלוונטי תמיד, המהווה בסיס ידע פרקטי לכל מי שעוסק בתחומי ההוראה, משרדים ממשלתיים, מגזר ציבורי, עריכת דין, מנהלים ועוד. הרעיון הדמוקרטי מהווה את התשתית למדינה ולחברה המודרנית. החשיבות המכרעת של הרעיון הדמוקרטי נמצאת לא רק בפילוסופיה המדינית, בארגון משטרים ומוסדות פוליטיים, אלא גם ביצירת תרבות פוליטית ובהנחלתם של ערכים ותפיסות חינוכיות. לאורח החיים הדמוקרטי יש השפעה רבה גם על עיצובה ותפקידה של המנהיגות הנבחרת, על אופני עיצוב המדיניות הציבורית ותהליכי קבלת החלטות בזירה הפוליטית כמו גם על ניהול קונפליקטים חברתיים ומתן לגיטימציה למחאה וביקורת של אזרחים וקבוצות אינטרס. בצד חשיבות זו, הרעיון הדמוקרטי ניצב בליבת האתגרים והמחלוקות במאה ה-21. שאלות כגון האם דמוקרטיה מגלמת את הכרעת הרוב או שמא את ההגנה על זכויות המיעוט? האם לרצון האזרחים משקל מכריע בעיצוב החברה והחוקים? מהו מעמדה של הרשות השופטת אל מול הרשות המחוקקת והמבצעת? מהי סמכותם של מנהיגים בחברה דמוקרטית ומהן מגבלות הכוח של מנהיגים ומוסדות המדינה כלפי האזרח או כלפי מיעוטים פוליטיים? האם המדינה הדמוקרטית יכולה או חייבת להתערב ביצירת נורמות העומדות בסתירה לערכים של קבוצות תרבותיות מתבדלות? האם תפקיד החברה הדמוקרטית לקדם את חירויות האזרח או לפעול למען השוויון בין כלל האזרחים?
שאלות אלו הן קצה הקרחון של אתגרי הרעיון הדמוקרטי בהווה ואשר דורשות עיון מחודש ודחוף לנוכח משבר הדמוקרטיה שמתגלה בעוצמה בתקופתנו.
מטרות התוכנית ללימודי דמוקרטיה:
- להקנות לסטודנטים ידע תיאורטי ומעשי אודות הרעיון הדמוקרטי על גווניו וצורותיו השונות.
- פיתוח תרבות דמוקרטית וכישורי מנהיגות לצורך מעורבות פוליטית וחברתית, המתאימים לאתגרי ההווה תוך יכולת השתלבות בסקטור הציבורי והפרטי בארגוני חברה האזרחית ובמערכות חינוכיות פורמליות ובלתי פורמליות.
קורסי התוכנית בשנת תשפ"ד כוללים:
- גישות ואסכולות
- מנהיגות חברתית
- החברה האזרחית ומחאה: תיאוריה, היסטוריה וההקשר הישראלי
- קמפוס – סיורי שטח
- דמוקרטיה ואתיקה
- סדנת מחקר במדעי החברה
- עסק חברתי ומודלים מניבי הכנסה בחברה האזרחית
- קונפליקטים מעצבים בדמוקרטיה הישראלית
- דמוקרטיה ומשטר בישראל -משבר הדמוקרטיה הליברלית
- דמוקרטיזציה בעולם הערבי
- בזכות העריצות
תלמידים שיבקשו לכתוב תזה בתוכנית ללימודי דמוקרטיה, יוכלו לעשות זאת בתום הסמסטר הראשון ללימודיהם בתכנית, בהתאם לעמידה בדרישות בית הספר למדעי המדינה.